TRAFİK CEZALARI HAKKINDA REHBER
- Av. Abdullah ARSLAN
- 26 Eyl 2020
- 2 dakikada okunur
Ülkemizde özellikle son dönemlerde ceza tutarları ciddi ölçüde artan trafik cezalarının verilme yoğunluğu da artmış ve ehliyete ceza puanı işlenmesi sebebiyle de önemi inkar edilemez bir biçimde yükselmiştir. Nitekim kesilen cezalar her zaman hukuka uygun ve adil olacak diye bir kaide bulunmamaktadır. Siz de trafik cezanızın hukuka uygun olmadığını düşünüyorsanız sizin için kapsamlı bir rehber hazırladık.

SÜRE
Öncelikle trafik cezasına itiraz edilebilmesi için öngörülen 15 günlük hak düşürücü süre bulunmaktadır. Cezanın tebliğinden itibaren başlayacak bu süre içinde itiraz edilmediği takdirde ceza kesinleşmiş olacaktır. Bu süre içinde kusurunuzdan kaynaklanmayan bir nedenden ötürü itirazda bulunamamışsanız bu sebebi de kanıtlamak kaydıyla 7 gün içinde itirazda bulunabilirsiniz.
YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME
Trafik cezasına itirazda görevli mahkeme Sulh Ceza Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise cezanın kesildiği yer Sulh Ceza Mahkemesidir. Ancak cezanın kesildiği yerden uzakta iseniz itirazınızı ikametinizin olduğu yerdeki Sulh Ceza Mahkemesine, cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere sunabilirsiniz. Genellikle duruşma olmadan karar verilecek olan trafik cezasına itiraz sonucunda mahkemenin ne zaman karar vereceği hususunda bağlayıcı bir düzenleme yoktur. Ancak uygulamada 2 - 5 ay arasında kararın çoğunlukla verildiği görülmektedir.
İTİRAZ ÜCRETİ
Trafik cezasına itiraz ederken ödeyeceğiniz bir ücret bulunmamaktadır. Ancak itirazınızın mahkeme tarafından haksız bulunduğu hallerde cüzi bir miktar yargılama gideri ortaya çıkabilmektedir. Uygulamada bu hususta birlik yoktur. Genellikle tahsilata değmeyecek derecede küçük meblağlar yargılama gideri olarak tahsil edilmemektedir. Ancak söz konusu itiraz dosyası için farklı giderler ortaya çıktığı takdirde yargılama gideri olarak tahsili olasılığı doğmaktadır.
İTİRAZ İÇİN GEREKLİ BELGELER
Sulh Ceza Mahkemesine yapılacak itiraz için gereken belgeler şunlardır :
Sulh Ceza Mahkemesine itiraz dilekçesi
Trafik cezası karar tutanağı fotokopisi
Trafik cezası karar tutanağı tebligatı ve fotokopisi
Ruhsat fotokopisi
Kimlik belgesi ve ehliyet fotokopisi
Ödeme yapıldıysa ödemeyi gösterir dekont.
Sulh Ceza Mahkemesine yazılacak itiraz dilekçesi itirazın konusunu ve cezanın hukuka aykırılığını sade ve net bir biçimde belirtmelidir. Bu hususta hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz. Örnek itiraz dilekçesi ise aşağıda sunulmuştur.
Trafik cezalarının tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde %25 indirim sağlanacağından dolayı bu indirimden yararlanmak isterseniz cezayı ödeyip, ödediğinizi ve haklı bulunmanız halinde para iadesinin yapılacağı IBAN numarasını dilekçenizde belirtmeniz yeterlidir.
İTİRAZIN HAKLI OLDUĞU BAZI DURUMLAR
Aşağıda örneklediğimiz ve bunlarla sınırlı olmayan bir çok nedenden ötürü haklı bir itirazda bulunabilirsiniz. Örneğin ;
Herhangi bir radar uyarı levhası olmayan bölgelerde yazılan radar cezaları,
Herhangi bir fotoğraf veya delil olmadan yalnızca ceza tutanağının gönderildiği cezalar,
Yol veya trafikten kaynaklandığını düşünülen durumlarda gönderilen cezalar,
Alkollü olmadığı halde promil sınırında alkollü çıkıp yazılan cezalar,
Belediyenin yeteri kadar park yeri tahsis etmemesine rağmen kesilen park cezaları,
Radarın hata payı (2-3 km/s) hesaba alınmadan kesilmiş trafik cezaları,
Aracın hızı, tarih, saat, plaka vb. bilgilerin yanlış yazıldığı cezalar.
Comments