ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR? TÜM YÖNLERİ İLE ANLAŞMALI BOŞANMA...
- Av. Abdullah ARSLAN
- 22 Kas 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 9 Mar 2021

I. GENEL
Boşanma davaları şekil ve bunlara uygulanacak kanun maddeleri yönünden birbirinden ayrışmaktadır. Anlaşmalı boşanma ise eşlerin boşanmanın doğuracağı tüm hususlar üzerinde anlaştığı boşanma türüdür. Ancak eşlerin tüm bu hususlar üzerinde anlaşması boşanmayı tek başına gerçekleştirecek bir durum değildir. TMK MD. 166'ya göre anlaşmalı boşanma şartları şu şekildedir;
Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır.
Eşler mahkemeye birlikte başvurmalı yahut bir eşin açtığı davayı diğeri kabul etmelidir.
Hakim tarafları bizzat dinleyerek boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulmalıdır.
Bu 3 şartın aynı anda gerçekleşmesi gerekmektedir. Ancak hakim, tarafların ve çocukların menfaatini gözeterek anlaşma şartlarını değiştirebilir. Bu halde yeni anlaşmayı 2 tarafın da kabulü gereklidir.
II. GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Anlaşmalı boşanmak isteyen tarafların davalarında görevli mahkeme ''Aile Mahkemeleri'' dir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise görevli mahkeme sıfatı ''Asliye Hukuk Mahkemeleri'' nde olur.
Boşanma davalarında yetkili mahkeme ise, eşlerin son 6 ay içerisinde birlikte ikamet etmeleri durumunda bu ikamet adresinin olduğu yerdeki Aile Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesidir. Eşler 6 ayı aşkın süredir farklı adreslerde ikamet ediyorsa yetkili mahkeme eşlerden herhangi birinin yerleşim yerindeki mahkemedir.
III. ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARININ İRDELENMESİ
Anlaşmalı boşanmanın ilk şartı süre şartıdır. Anlaşmalı boşanabilmek için evlenme tarihinin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olmalıdır. Bu sürenin konulmasının sebebi eşlerin evliliğin ilk günlerinde birbirine karşı fevri ve ani davranışlarda bulunmaması, boşanma sürecine giden yolun zorlaştırılmasıdır. Eğer dava açıldığında 1 yıllık süre henüz dolmamış ancak dava sürerken 1 yıllık süre dolmuşsa, anlaşmalı boşanmaya karar verilebilir.
Anlaşmalı boşanmanın bir diğer şartı ise, eşlerin ortak başvurusu yahut bir diğerinin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesidir. Bu şart sağlanamadan dava açılırsa, bu dava çekişmeli boşanma davası olur.
Anlaşmalı boşanmanın son şartı ise eşlerin boşanmanın mali sonuçları ve varsa çocukların durumu üzerinde anlaşmış olmasıdır. Eşler bu konuları düzenlemek üzere aralarında yapmış oldukları anlaşmayı hâkimin incelemesine sunarlar. Bu anlaşma yazılı bir metin halinde düzenlenmiş olabileceği gibi hâkimin huzurunda sözlü olarak da açıklanabilir. Anlaşmanın sözlü açıklanması durumunda mahkemede bir tutanağa geçirilerek her iki eş tarafından imzalanması gerekecektir. Eşlerin hâkime yazılı ya da sözlü olarak sunduğu bu protokol içerisinde tarafların, çocuğun velayetini kimin alacağı, evlilik içerisinde edinilmiş malların nasıl paylaşılacağı, boşanmaya ilişkin tarafların tazminat ya da nafaka taleplerinin olup olmadığı gibi hususlarda uzlaşma içerisinde olduklarını beyan etmeleri gerekir. Eşlerin anlaşmayla boşanmasına karar verilebilmesi, onların sundukları protokolün hâkim tarafından uygun bulunması şartına bağlanmıştır. Hâkim tarafların ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak, kendisine sunulmuş protokolde gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Ancak bu değişiklikler taraflarca onaylanmadığı sürece boşanmaya karar verilemez çünkü bu durumda tarafların anlaşmasından söz edilemeyecektir. Kanunun kabul ettiği bu çözüm özellikle boşanma sonucunda çocukların uğrayacakları zararları asgari düzeye indirmeye yöneliktir.
Anlaşmalı boşanma davasındaki son gereklilik ise tarafların hakim huzurunda dinlenmesidir. Taraflar ister avukat aracılığı ile ister kendileri davayı yürütüyor olsunlar, her durumda boşanma davasına katılmak zorundadır.Burada güdülen amaç, hâkimin eşlerin iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesini sağlamaktır. Bu konuda hâkime takdir yetkisi verilmemiştir yani taraflar bizzat dinlenmeden anlaşmalı boşanmaya karar verilemez.
IV. SONUÇ
Her ne kadar bir yuva kurarken arzu edilmese dahi, boşanma hayatın bir gerçeği olmakla birlikte en az evlilik kadar önemli bir kurumdur. Ömür boyu sürecek maddi ve manevi etkileri olabilecek boşanma davalarında profesyonel bir hukuk hizmeti almak elzemdir. Aren Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak bu zorlu süreçte sizlere hukuki destek sunmaya her daim hazırız.
Comments